LAGENA IDAG – DITT JOBB IMORGON?

16 Jun

Midsommarnubben hotad! Det är borgerlig medias vanligaste kommentar till den vilda strejken på Lagena i Jordbro. En strejk som nu är inne på sin andra dag, även om konflikten pågått mycket längre.

Midsommarnubben hotad. Vad ska man då säga om hotet mot arbetarkollektivet på Lagena? Hotet om en sammanfallande gemenskap, för de varslade arbetarna hotet om öppen arbetslöshet under ekonomisk kris, och hotet mot deras och deras familjers ekonomi? Mindre värt rubriker uppenbarligen.

Trots att detta varsel på inget sätt är en tragisk konsekvens av den ekonomiska krisen. Inte alls. Det har sällan gått så bra för Systembolaget. De slår försäljningsrekord. Inte heller är den uppgivna orsaken till varslen, arbetsbrist, med sanningen överensstämmande. För hade det verkligen rört sig om arbetsbrist hade inte Systemet behövt hyra in bemanningsarbetare för att göra de före detta fast anställdas arbeten.

Nej det är omöjligt att tolka dessa varsel på något annat sätt än en medveten och ytterst ful politik från arbetsköparens sida. Bemanningspersonal är bättre för arbetsköparen än fastanställd, därför att den är otrygg och osäker. LAS kan kringgås, arbetsköparen kan välja och välja bort personal efter hur frisk och inställsam den är, och sparka folk från en dag till en annan.

När nu Lagenas arbetare bemöter hotet om varsel med ett hot mot midsommarnubben, så är det viktigt att se att det de samtidigt gör är att bemöta ett hot mot alla som arbetar. Ett hot mot hela arbetarklassen. Och inte bara den, för åtgärder som dessa förekommer också mot lönearbetare inom medelklassyrkena idag. Därför borde det finnas anledning till en väldigt bred uppslutning kring den kamp som förs i Jordbro.

Märkligt nog är det inte så. De stora facken står inte bakom. Och kan naturligtvis inte det, för strejken och blockaderna räknas som ”vilda”, ”olovliga” aktioner. Själv tillhör jag ju SAC, som inte skriver kollektivavtal eftersom vi anser det vara principiellt fel att sälja arbetsfred. Klasskampen kan inte tillåtas bli en vara bland andra på marknaden. En åsikt som under en konflikt som denna känns extra vettig. För hur kan det vara fel eller olovligt egentligen, att vidta stridsåtgärder för att försvara sitt jobb mot en konkurrens som borde vara olovlig?

”Vi finns på plats för att se till att de som ska jobba kan jobba och att ingen kommer till skada,” kommenterar en representant för polisen, Joakim Caryll, deras uppdykande vid blockaden i morse. Så ser klassamhället ut mina damer och herrar: polisen, som har det lagliga våldsmonopolet i vårt samhälle och betalas via skatten av oss som arbetar, går in för att skydda svartfötter och försvara Systembolagets rätt att spraka vem fan de behagar.

Nu har det kommit lite olika uppgifter om svartfötterna från bemanningsföretaget. En idiot verkar ha försökt springa förbi blockaden i sin iver att få komma in och arbeta. Men flertalet verkar ha vägrat ta på sig det smittade arbetet när representanter för de strejkande fick möjlighet att prata med dem och förklara läget. Det är väl helt enkelt så att alla inte haft klart för sig vad som pågår på arbetsplatsen som hyrt dem. Det kan vara en bra lärdom om att det är viktigt att få ut information om pågående kamp till de potentiella hyrcentralerna för svartfötter.

Men vi måste också återigen väcka andan från det tidiga 1900-talet, där alla visste vad saker som solidaritet och svartfoteri var, och varför det ena är helt nödvändigt och det andra så förkastligt att det bara inte är tänkbart. Jag känner många som vid något tillfälle arbetat för bemanningsföretag, och själv har jag vid ett flertal tillfällen arbetat i vikariepool. Det behöver inte vara fel att komma in och arbeta till exempel som vikarie när någon är sjukskriven eller under semester. Men att vara inskriven som hyrarbetskraft fråntar en inte ett personligt ansvar. Man måste kolla vad det är för ett arbete man tar, även om det är kortast tänkbara påhugg, för det är aldrig okej att låta sig användas som svartfot vid strejk, eller som det här riskerar att bli i förlängningen ta över andras arbete.

Det är också viktigt att vi får tillbaka en anda av solidaritet. Lagenajobbarnas kamp är livsnödvändig för dem, men utgången av den berör alla arbetandes framtid. Därför kan vi inte förhålla oss likgiltiga. Ingen kan göra allt men alla kan göra något brukar det ju heta, och det är verkligen sant här. Alla kan inte delta i blockaden ute i Jordbro eller demonstrera med arbetarna. Men kanske har du möjlighet att kopiera och sprida ett flygblad imorgon, på kampanjdagen? Flygbladet finns här. Det kan man till exempel dela ut vid närmsta systembolag, eller i sitt kvarter eller på sin arbetsplats. Om inte annat så kan alla läsa på Lagenaarbetarnas blogg, och hjälpa till och sprida information om vad som pågår till vänner, familj och arbetskamrater. Och glöm inte att sätta in en slant till postgirokonto: 134456-3. Märk blanketten ”Handelsanställdas förbund klubb 20-171”. Detta för att täcka böteskostnader som kan komma att utdömas av AD.

Säg nu inte att ”jag ger aldrig till välgörenhet!” Det gör inte jag heller. Men här handlar det inte om välgörenhet utan om solidaritet, vilket är något helt annat. Med ekonomisk backning kan vi bidra till att skapa lite större trygghet för de strejkande som satt så mycket på spel, så att de får mod att hålla ut i konflikten. Vilket på sikt gynnar också dig och mig, det fina med solidaritet.

En annan grej som är bra att minnas är att solidariteten är med Lagenas arbetare, det är de som tar risker här, och de som påverkas av allt som händer. Alltså är det INTE solidariskt att ta egna initiativ som inte är förankrade i arbetarkollektivet på Lagena.

Men midsommarnubben då? Tja man frestas hålla med Euskefeurat i deras låt Kwad’n: ”Vi behöver inget Systembolag, nere vid Piteälva, för läskedrycker av alla slag, det kan vi göra själva!” Inte heller skadar det med en vit helg ibland, det är inte minst barnen tacksamma över. Midsommar ska väl ändå vara ett firande av sommaren, naturen, solen och sexualiteten snarare än spritflaskan. Men vad ni än gör, gör det solidariskt! En fin och solig midsommar önskar jag alla!

För dig som vill ha lite mer musik rekomenderas Kom igen Lagena!

Tips från Konfliktportalen: Anarkisterna kommenterar att poliserna frides för sitt agerande under senaste Salem, Även Andrea Dorea kommenterar i Efterspelet till Salem -någon förvånad? samt skriver om Lagena i Stöd Lagenarbetarna! och Lagena dag två: svartfötter är avskum, Björnbrum diskuterar upphovsrätt i Skift i upphovsrätten redan innan internet kom, Dagens Konflikt gör ett bra påpekande angående helgens händelser i Västra Hamnen i Den segregerade staden, Även Dom Ljuger tar upp Lagenakampen i ett personligt inlägg, Forever United har varit ute vid blockadlinjen och berättar i Svartfötter och polis, Fragment manar till Solidaritet med de strejkande på Lagena, Fredrik Jönsson är ny på portalen, Avanti har också en video om Lagena och om du sen vill lätta upp med lite skratt kika också på Hemliga bilder från Sverigedemokraternas valvaka, Jinge anser att Sverige kan vinna, Lagerbäck är inte med, Jordränta informerar också om Lagena i Strejkens andra dag, Kaj Ranving konstaterar att ”Jag står kvar!” -Strejken på Lagena fortsätter, Kim Muller är inne på samma tema i Vild strejk kan torrlägga Stockholm, Kvinnor skriver lika brilliant som vanligt, om husockupationer i Partiet kan dra åt helvete och politiken intresserar mig inte, Loke kommer med ett boktips i Fjodor Dostojeskij -Idioten, luftslottet skriver Om strejken på Systembolagets lager,  Redundans berättar om när han var ute vid blockadlinjen igår i Strejken fortsätter och aktionerna likaså…, Stockholmspunk bjuder på lite kulturhistoria med punkfoton från det tidiga 80-talets Stockholm, Svensson rapporterar mycket välinformerat från en annan aktuell konflikt i Två veckors övertids- och nyanställningsblockad i Göteborgs Hamn, Tusen pekpinnar manar till Solidaritet med arbetarna på Lagena!, Vardagspussel har samma tema i Kom igen Lagena! Vad skulle de annars göra?

6 svar to “LAGENA IDAG – DITT JOBB IMORGON?”

 1. M den 12:03 f m #

  SAC har iofs flera kollektivavtal tecknade i nuläget och har haft många förr också så det är lite felaktigt att påstå det. Däremot har du naturligtvis rätt i allt annat.

  Jag är mycket besviken på hur polisen väljer att ställa sig på ena sidan i konflikten och försöker bolla bort det hela genom att påstå att en strejk i själva verket, i allra största hemlighet, faktiskt är en demonstration!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ovanligt att polis används mot strejkande | Svensson -

  […] I samband med konflikten vid Lagenas lager i Jordbro har vi fått se något som man ofta ser i andra länder men som varit mycket ovanligt i Sverige sen 1930-talet. Nämligen att polis sätts in mot strejkande arbetare. Det har förekommit förut i modern tid, de tillfällen jag vet handlar om fackliga blockader i Malmö och i samband med en reaktionär åkeriprotest mot höjda dieselpriser i Göteborgs år 2000. Men ingripandet den gången satt hårt inne (citat från en artikel i Aftonbladet 19 sept år 2000): Nu kommer politiska protester mot polisens passivitet mot åkarnas blockad av svenska hamnar Polisen ska ingripa mot alla som bryter mot lagen, menar moderatledare Bo Lundgren och får medhåll av vänsterpartiet Gudrun Schyman. – Vi för en dialog och inte alls passiva. Om det behövs tar vi till hårdare tag, säger Håkan Jaldung, chef för ordningspolisen i Västra Götaland, till Aftonbladets nättidning. […]

 2. Kort uppdatering ang. Lagena « Cappuccinosocialisten -

  […] Konfliktportalen.se: salkavalka skriver LAGENA IDAG – DITT JOBB IMORGON?, Anders_S skriver Två veckors övertids- och nyanställningsblockad i Göteborgs Hamn, Bo Myre […]

 3. Solidaritet med de strejkande på Lagena : Fredrik Jönsson -

  […] Konfliktportalen.se: salkavalka skriver LAGENA IDAG – DITT JOBB IMORGON?, Anders_S skriver Två veckors övertids- och nyanställningsblockad i Göteborgs Hamn, Bo Myre […]

 4. Fullständig seger för ungdomarna på Mixgården | Svensson -

  […] Konfliktportalen Trafficing och polis – arbetsgivarens nya stridsåtgärdSolidaritet med de strejkande på LagenaKort uppdatering ang. LagenaOvanligt att polis används mot strejkandeUpphittat – ett gammalt demobandLAGENA IDAG – DITT JOBB IMORGON? […]

 5. Strejkens tredje dag « Jordränta -

  […] strejkande på Lagena, cappuccinosocialist skriver Kort uppdatering ang. Lagena, salkavalka skriver LAGENA IDAG – DITT JOBB IMORGON?, Svensson skriver Ovanligt att polis används mot strejkande, Cappuchinosocialist skriver Kort […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: