KORT UPPDATERING OM POLISMORDET I LONDON

8 Apr

För det är vad det är frågan om. Ett helt oprovocerat mord begånget av poliser. Jag skrev ju för några dagar sen om demonstranten som dödats i samband med G20 protesterna i London. Nu har filmbilder kommit ut som är mycket genanta för den engelska poliskåren.

Mannen var över huvud taget ingen demonstrant, han var en äldre man som råkade gå förbi. Inte heller uppträdde han på något sätt hotfullt eller våldsamt. När han får det dödande batongslaget går han bort från poliserna med ryggen mot dessa och händerna i fickorna. Detta är mycket långt ifrån polisens lagstadgade rätt att använda våld ”när nöden kräver det”. Men poliskåren är så van att komma undan med vilket brutalt beteende som helst att de antagligen tycker att deras agerande är helt normalt. Detta är en dödlig snutlogik som skördar mängder av offer.

I Sverige inte minst psykiskt sjuka som trots att de har en svår sjukdom bemöts med dödande ammunition (en ammunition som sliter upp köttet inuti kroppen för att säkra att den träffade verkligen dör. En ammunition som är förbjuden vid jakt på djur  i Sverige på grund av sin plågsamhet).

I detta fall kommer säkert en och annan att resonera som att ”det var ju bara ett slag mot benen”, ”mannen kanske sa något oförskämt”, ”det måste vara sjukdom eller droger inblandat, han kan inte ha dött bara av slaget”. Det givna svaret är att det spelar ingen som helst roll. Polisen har inte rätt att besvara förolämpningar med dödligt våld. Faktum är att de inte har rätt att överhuvud taget besvara dem med våld, polisens rätt till våld handlar om ett i och för sig något utvidgat nödvärn. ”Det våld som nöden kräver”. Ord försätter ingen i nöd. Jämför barnrimmet: ”stickor och sten kan bryta mina ben, men ord kan mig inte skada.”

Och mannens eventuella hälsoproblem gör bara angreppet ännu värre. Polisen bör ha utbildning nog att inse att hårda slag kan vara fatala, och att man ska vara varsam mot människor som är extra sköra. Om någon som i detta fall går lite långsamt sin väg trots att poliserna jagar på honom så tyder det på att det finns anledning att hantera honom extra försiktigt. Inte tvärtom.

Dessa poliser har väl slagit på en massa knarkare, alkisar, psykiskt sjuka och andra svaga individer i sin dag. Därför är deras behandlig av mannen lika instinktiv som vidrig. Det enda man kan glädja sig åt är att internet och liknande medium har skapat en sådan öppenhet och omedelbarhet i kommunikationen människor emellan att handlingar som dessa allt offtare dokumenteras och visas upp för omvärlden. Kanske därför lagstiftare går allt hårdare åt mediet, och det till och med yttras idéer om att stänga av nätet för vissa människor.

Och slutligen till alla er cyniker i publiken: ja, jag vet att detta bara är polisens vanliga praktik. Jag vet att uppmärksammandet av ett enskilt fall inte gör från eller till i det stora hela. Det var bara så vidrigt att se denna film. Ni vuxna människor som är poliser och representerar en kår som denna. Hur lever ni med er själva? R.I.P. Ian Tomlinson.

Tips från konfliktportalen: fler än jag har skrivit om Ian Tomlinsons död: Andrea Doria skriver Ian Tomlinson R.I.P, Stockholmspunk skriver Det är en tidsfråga innan det händer här, Tusen pekpinnar konstaterar Systemfel… . Slutligen tar Bola de Foglo upp händelseutvecklingen kring G20-mötet i stort, och om en fabriksockupation i samband med detta, intressant!

15 svar to “KORT UPPDATERING OM POLISMORDET I LONDON”

 1. slutstadium april 8, 2009 den 4:13 e m #

  Klockrent skrivet. Och härligt med någon som kan sansa sig i en sådan här situation. Försöker själv kommentera det som hänt men det blir bara massa ”grrggh”.

 2. Jocce april 8, 2009 den 10:19 e m #

  ”Polismord” … Jo pyttsan.
  Oprovocerat våld, javisst.
  Mord? Långt ifrån.

  Utöver det rent uppenbara felet att mord faktiskt är avsiktligt dödande och inte någon form av slumphändelser utan dödligt uppsåt så är det ju löjeväckande att personen i fråga dör i samband med ett (hårt antar jag) fall. Hjärtattacken skulle en ”vanligt” frisk människa med all sannolikhet inte fått och denna Ian (?) hade förmodligen dött snart nog ändå om hans hälsa var så förjävlig.

 3. salkavalka april 8, 2009 den 11:34 e m #

  Jocce: nu har det ju kommit fram efter att jag skrev mitt inlägg om detta att filmen inte visar den första delen av händelsen, då Ian skall ha fått fler slag av poliserna. Det är antagligen på grund av detta han ser så rädd och konstig ut på filmen. Den som vittnat och tagit filmen är för övrigt långt ifrån någon vänsterdemonstrant. Tvärtom är det en finansman från New York. Alltså en person som på inget vis gillar de demonstrationer som riktats mot honom. Angående definitionen på mord… Tja, också handlingar begångna i hastigt mod bedöms ibland som mord. Skillnaden är, som du säger, avsikten. Och poliser i statens tjänst ska rimligtvis ha utbildning nog att förstå vilket våld som är livshotande. Till och med propaganda till högstadieelever tar ju ofta upp att ett enda slag kan vara dödande, om det träffar på olämpligt ställe. Här har alltså även utdelats slag som inte syns på filmen. I elementär kampsportsundervisning får man lära sig vilka områden man ska undvika att slå mot på grund av de risker man då tar att döda. När poliserna tar sådana risker mot en man som går förbi en demonstration på sin väg hem från jobbet som tidningsförsäljare, för att… ja vadå? Skydda vem då? Vad ska man då kalla det tycker du? Är människooffer ett bättre ord än mord. Skulle detta oprovocerade våld utövas på samma sätt mot en polisman, då tror jag att du också inser att det skulle beskrivas som mord. Polismord. Ska inte likhet för lagen gälla. Nej, i praktiken är polisers liv mer värda än medborgares. Fast det borde väl vara tvärt om? Den som fått laglig rätt att utöva kontroll och myndighet över medborgarna, borde man inte ställa högre krav på denne? Borde man inte åtminstone inte kunna ställa kravet att om man går hem från jobbet ska man inte riskera att bli överfallen och ihjälslagen av ett uniformerat gäng, som man själv betalt med just sitt arbete via skattsedeln?

 4. Danne april 9, 2009 den 9:36 f m #

  HAHAHAHAHAHA!
  Är det mord att knuffa någon?
  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!
  Jag dör av garv!

 5. salkavalka april 9, 2009 den 9:41 f m #

  Ja du Danne… det säger rätt mycket om dig att du garvar åt att en tidningsförsäljare blivit ihjälslagen. För mannen som du nyss såg på bilderna är alltså död. Jag släpper igenom din kommentar på grund av det geografiska avståndet. Hade detta skett i norden hade jag inte tillåtit kommentaren av respekt för de anhöriga. Men eftersom jag har svårt att tänka mig att dessa skulle läsa här så tillåter jag dig att demonstrera vilken sorts människa du är offentligt här på min blogg.

 6. Jocce april 10, 2009 den 4:10 f m #

  salkavalka: Poängen var mest att jag ville tona ner ditt ”aggressiva” anklagande. Jag påstår inte på något vis att det var rätt aggerat av poliserna, jag vill bara poängtera att det inte är något i närheten av mord då någon dör efter en (ringa) misshandel p.g.a. en hjärtattack.

 7. Jocce april 10, 2009 den 8:17 e m #

  @skalkavalka ang. kommetar till ”Danne”;
  Klart som fan man kan garva åt det?! Själva presentationen är som sagt löjeväckande. Det är INTE mord att knuffa någon om det inte är över ett stup eller ut i gatan på en körande bil etc. Att påstå att det är mord är antingen rent obegåvat eller bara uppmärksamhetssökande. I vilket fall är det värt ett asgarv. Löjligt, det är mitt samlade omdöme.

 8. jocke april 17, 2009 den 10:02 e m #

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/8004222.stm

  Nu verkar det klarna, Ian blev mördad av en snut.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ian Tomlinson RIP « Andrea Doria - april 8, 2009

  […] Spola det där dj-a Forum, slutstadium skriver Jag har tittat på länge nog, salkavalka skriver KORT UPPDATERING OM POLISMORDET I LONDON, Björn Nilsson skriver Kan Keynes rädda oss rätt av?, slutstadium skriver Löftet som inte gick […]

 2. Systemfel… « Tusen pekpinnar - april 8, 2009

  […] Även Salka skriver: Kort uppdatering om polismordet i London […]

 3. Republikansk karaokee | StockholmsPunk - april 8, 2009

  […] Spola det där dj-a Forum, slutstadium skriver Jag har tittat på länge nog, salkavalka skriver KORT UPPDATERING OM POLISMORDET I LONDON, Björn Nilsson skriver Kan Keynes rädda oss rätt […]

 4. Det är en tidsfråga innan det händer här | StockholmsPunk - april 9, 2009

  […] från hela skeendet blivit offentliggjord finns det inte längre något tvivel. Ian Tomlinsons död beror helt och hållet på polisen. Det är att betrakta som ett dråp, hur man än vrider och vänder på […]

 5. Dödsfallet under G20-mötet - polis avstängd | Svensson - april 10, 2009

  […] Bloggat: Andrea Doria, Salka, Läs även andra bloggares åsikter om G20, Ian Tomlinson, Dödsfall, Storbritannien, Polisen, […]

 6. Arbetarklassen supercalifragilisticexpialidocious « Vardagspussel - april 17, 2009

  […] Redundans, Björnbrum, Fragment, Kim Müller, Johan Frick, Slutstadium, Guldfiske, Systemfel, Salka, Jordränta, Acidtrunk feat. Oman, Marcusen, Dom Ljuger, Fitt Force Five, Lutte des […]

 7. anarkisterna.com » Arkiv » Våldet som upprätthåller systemet - april 20, 2009

  […] Salka skriver: Och mannens eventuella hälsoproblem gör bara angreppet ännu värre. Polisen bör ha utbildning nog att inse att hårda slag kan vara fatala, och att man ska vara varsam mot människor som är extra sköra. Om någon som i detta fall går lite långsamt sin väg trots att poliserna jagar på honom så tyder det på att det finns anledning att hantera honom extra försiktigt. Inte tvärtom. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: