ALTERNATIV FÖR INFLATIONSBEKÄMPARE?

16 Mar

Jaha, nu har jag snart avslutat andra delmomentet av fyra på kursen detta läsår. Halvtid i utbildningsfabriken. Hittills en angenäm upplevelse.

Visst är det lite småskolekänsla ibland. Det pratas mycket om lärarna, vilket jag tycker känns ganska obekvämt. Jag har nog mera den attityd man fick inpräntad när jag tränade kung fu. Att känna respekt för den som sitter på mycket kunskap och är beredd att dela med sig av den. Visst, man kan inte alltid hålla med läraren eller gilla dennes stil. Men han eller hon har ändå en stor kunskap jag får del av, och vad jag sen gör av den är min sak.

Det blir ganska mycket ytligt prat i en sån här klass, och samma naturliga intressegemenskap som på en arbetsplats finns inte. Men det är tacksamt på i alla fall min kurs att man själv kan välja hur social man vill vara, och jag sitter gärna ifred hemma och läser. Fast jag har ändå tur med kurskamraterna, människor som älskar att läsa böcker är uppenbarligen en snäll och social sort för det mesta.

Knappt har jag lärt mig att hitta på campusområdet förrän det är dags att göra ansökningarna inför nästa termin. Från och med idag och en månad framåt är det möjligt att söka höstens kurser på högskolor och universitet. Det är roligt för mig, men också ett tips för er som funderar på alternativ till öppen arbetslöshet i dessa varseltider. För varje vecka blir de arbetslösa i min bekantskapskrets fler, och det lär ju inte bli bättre framöver. Tvärtom, mitt amatörspåsinne säger mig att krisen lär fördjupas ännu mer under året och nästa år.

Att studera har både ett värde för att öka den egna kompetensen och ett egenvärde. Att veta saker om varför naturen ser ut och uppför sig som den gör, varför arkitekturen och kulturen ser ut som den gör och på andra sätt få en ökad medvetenhet om den materiella världen omkring sig gör vardagen mer spännande.

Man kan söka upp till 20 olika kurser per person på studera.nu. Kurser jag funderar på till nästa termin är, förutom fortsättningskursen i litteraturvetenskap, till exempel: antikens kultur och samhällsliv, barnkultur, teatervetenskap, teaterhistoria, konstvetenskap, islamologi, religionshistoria, etnologi, praktisk filosofi, teoretisk filosofi, idéhistoria, historia, ekonomisk historia, genusvetenskap eller barn- och ungdomsvetenskap.

Hur är det då att studera jämfört med att arbeta? Den enda egentliga nackdel jag har märkt är att jag inte längre sover som ett urberg på nätterna. Nä, till och med att somna är svårt. Sen är det ju annorlunda att ansvara för upplägget av sitt eget arbete och sin egen tid. Det ger en helt annan tillfredsställelse. Sen om man går in för att faktiskt läsa det mesta av det som tillhör kursen så ska man inte tro att man kommer undan 40-timmarsveckan, utan man måste se sina dagar som arbetsdagar. Fast arbetet i sig självt är lyxigt.

Humanitetsnivån i livet ökar drastiskt av att studera heltid. Om man till exempel blir sjuk kan man bara vara hemma tills man tillfrisknat rimligt. Inga pengar dras in, det påverkar inte betygen om inte frånvaron blir högre än 80 procent, man behöver inte känna dåligt samvete över att överlåta eget arbete på redan tungt arbetsbelastade kollegor. Man kan helt hänsynslöst ligga i sängen med kurslitteraturen. På det hela taget ett tillfälle för kroppen att läka lite efter arbetslivets konstanta överbelastning och stress.

Men visst, det blåser uppenbart utbildningsfientliga vindar nu, och många tvekar av naturliga skäl att dra på sig studieskulder. Jag vill i alla fall göra reklam för att SU har ett flertal föreläsningar varje termin som är gratis och öppna för allmänheten.

Även om högskolan i Stockholm inte på långt när är så utåtriktad som i Göteborg med den årliga vetenskapsfestivalen. När jag bodde i Götet gick jag på några programpunkter varje år. Bland de många varierande aktiviteter jag varit på där minns jag till exempel visning av rymden i observatoriet, när man fick tillverka badbomber i bältesspännarparken och ett intressant föredrag om bödlar och skarprättare i Göteborgs- och Bohuslän på statsarkivet.

En annan resurs på universitetet som icke-studenten inte alltid vet om är att Universitetsbiblioteket är öppet för alla. Med lånekort där har du tillgång till ett stort antal böcker som är svåra att få tillgång till på annat sätt. Ett annat trevligt bibliotek är givetvis Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek som ligger precis intill LO-borgen. Även där kan alla skaffa lånekort, och få tillgång till otroligt mycket intressant ur den svenska arbetarrörelsens historia. Läsa någon årgång från 1900-talets allra första år ur en syndikalistisk, anarkistisk, vänsterfeministisk, kommunistisk eller ungsocialistisk tidning? Javisst. Där kan man sitta i lugn och ro och läsa saker som sätter nutiden i intressant perspektiv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: