BRANDATTACKEN MOT CYKLOPEN

30 Nov

Det är tråkigt att behöva skriva om det, men det går inte att förbigå det med tystnad. Igår brann kulturhuset Cyklopen i Högdalen ner till grunden. På nazistiska hemsidor sägs det rätt öppet (för den som har den allra minsta förmåga att läsa mellan raderna), att branden anlagts av fasciströrelsen.

Idag är det 30:e November, en dag som gått historien som tillfället (1991 i Lund) när fascisternas framgångsvåg definitivt bröts, och under resten av 90-talet backade de undan från gatorna och ägnade sig istället åt att spela in dålig musik som de kunde kränga till sektmedlemmarna. Nu vill fascisterna försöka etablera en känsla av att det är nya tider och att de ska ta tillbaka initiativet. I det ljuset får man nog se brandattentatet mot Cyklopen. Så fort fascister får lite självförtroende är det slut med gnällandet om att ”vi vill ju bara yttra en liten åsikt här”. Istället återtar de sin verkliga politik, som är att gå till angrepp mot färgade, homosexuella, alternativ kultur och vänsterradikala sammanhang.

Ungdomarna som skapat Cyklopen har arbetat med sitt projekt i sex år. Huset har varit en osannolik plats i dagens kulturklimat. Ett legalt självstyrande kulturhus med en mängd verksamheter, projekt, planer och utrymme. Utrymme för den som inte har en massa pengar att uttrycka sig och skapa saker. Det senaste jag hörde från Cyklopen var att de skulle sätta upp ett eget litet vindkraftverk. Att denna fantastiska verksamhet skall stoppas på grund av den meningslösa nasserörelsens meningslösa behov att hävda sig inför sitt löjliga hyllande av en kung. En kung vars verksamhet på sin tid gick ut på att beskatta det svenska folket på våra sista kronor för att föra löjliga prestigekrig i utlandet medan folket fick blanda bark i brödet för att ha något att äta. Ja det känns faktiskt så jävla sorgligt så det finns inte ord.

Jag tror att ett sådant dåd verkligen kan hetta upp känslorna inför dagens demonstrationer, samt inför Salem nästa vecka. Men det finns varken himmelsk eller jordisk rättvisa, och förstörelsen av Cyklopen kommer inget att kunna ändra på. Däremot tror jag det vore mycket oklokt att inte dra lärdom av det som hänt. Och den lärdomen är samma som alla tidigare generationer har tvingats dra, till varierande kostnad, sen fascismen dök upp på den politiska scenen: fasciströrelsen måste tryckas tillbaka. Även med våld när så är nödvändigt. För oavsett vad vi tycker om det, och oavsett hur mycket roligare, kreativare och mer framåtsyftande saker vi borde få ägna hela vår energi åt. Utan antifascism ingen framtid.

11 svar to “BRANDATTACKEN MOT CYKLOPEN”

 1. Peter Hanzon november 30, 2008 den 6:59 e m #

  På vilka nationella sidor står det att deras aktivister tar på sig dådet?

  Låter mer som du vill hitta en anklagande ursäkt för att hetsa mot oliktänkande.

 2. salkavalka november 30, 2008 den 7:40 e m #

  På den fascistiska sidan Info14 under rubriken ”kommunistiskt fäste i lågor”. Länken får du faktiskt leta upp själv. Jag citerar här för tydlighetens skull:

  ”Vem som tände på huset kan det hittills bara spekuleras om, liksom varför. Men att allt tyder på att det var en anlagd brand. Om så kan motiven diskuteras, men det känns inte som en långsökt gissning att om man lägger sig ner för att sova med hundar, så vaknar man upp med loppor.”

  Så nej, de tar inte direkt på sig detta. Men alla som är vana att läsa nazistiska flygblad/skrifter/sidor kan läsa mellan raderna vad det betyder.

  Jag hetsar inte mot någon. Jag berättar om att fascisterna anlagt en mordbrand i Högdalen mot ett mycket trevligt socialt center som var viktigt för många människor. De känslor detta väcker får mordbrännarna och de organisationer som eventuellt finns bakom dem stå för. Det är inte mitt fel att nazister beter sig som de gör!

 3. K december 1, 2008 den 2:17 e m #

  Hej Salka!
  Äntligen har jag hittat din blogg, roligt att du skriver om vad som hände vid Cyklopen. Det behövs alltid flera röster om det som vanlig media inte visar samma intresse för.

  Vill också tacka dig för din bok, har läst den två gånger nu (med ett års mellanrum). Den har gett mig mycket!

  Önskar att jag kunde komma till uppsala idag för att gå på din föreläsning men jag är bunden på andra saker tyvärr. Vore hemskt roligt att få hit dig till stockholm för att hålla samma eller liknande föreläsning. Jag har lite kontakter här och var så det ska nog gå att ordna.
  Du kan väl höra av dig till min mail så kan vi diskutera vidare?

  kram
  /K

 4. salkavalka december 1, 2008 den 2:47 e m #

  Hej K!

  Va kul att du tyckte om min bok!
  Det kändes självklart för mig att skriva om det som hänt Cyklopen, för jag tyckte det var så oerhört tråkigt. Allt arbete som lagts ned på denna konstruktiva verksamhet. Och så detta meningslösa angrepp från en lika meningslös rörelse. Cyklopen var en förlust för hela Stockholm. Nu kan man bara hoppas att folk har ork att starta något nytt igen.
  Självklart hör jag av mig till dig, men det blir imorgon. För nu ska jag göra i ordning mig och sen dra iväg till Uppsalapendeln.
  Vi hörs!

  kram tillbaka

Trackbacks/Pingbacks

 1. Stockholmsvänstern » Kulturen har blivit fattigare. Cyklopen har brunnit ner. - december 1, 2008

  […] Vi i Vänsterpartiet stödde öppet Cyklopen och anser det djupt beklagligt att detta spännande projekt nu gått i stöpet på det värsta sätt. Om vi kan göra något för att det ska kunna återuppstå är vi öppna för förslag!(Denna artikel finns också här)Motkraft, SvD, SvD2 DN, DN2, DN3, DN4Intressant?Jinge,Kanal0, Svensson, Proletärbella, Salka […]

 2. redundans » Höger, lite mer höger och extremhöger… - december 1, 2008

  […] nytt avsnitt av Planka.nytt. Dagens Konflikt har tema högerextremism och Stockholmsvänstern och Salka skriver om tragedin som drabbade kulturhuset […]

 3. Högerextremistiska övergrepp | Svensson - december 1, 2008

  […] Bloggat: Salka, Pooma, Redundans, Copyriot, Borgarmedia: DN1, DN2, SDS, Andra bloggar om: Cyklopen, Mordbrand, […]

 4. Dagens Konflikt » Tema högerextremism - december 1, 2008

  […] eld som på lördag tänder facklor i Salem tände i helgen eld på kulturhuset Cyklopen i högdalen strax utanför Stockholm. Cyklopen var ett hus som präglades av icke-auktoritärt […]

 5. Stockholmsvänstern » Varför Nazister måste stoppas! - december 3, 2008

  […] Art Stockholm, Kanal0, Salka, Cyklopen, Svensson, Andrea Doria, ProletärBella, CopyRiot […]

 6. Uttalande från SACs Arbetsutskott - december 3, 2008

  […] resten av deras tema högerextremism), Ali Esbatis "Vägra tåla rasism", Salka Sandéns "Brandattacken mot Cyklopen", Arbetarens Rebecka Bohlins "Vadå svensk?", samt, för att lätta upp stämningen lite, […]

 7. Mobilisering? « - december 5, 2008

  […] Salka […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: