HUSOCKUPATION ÄR DET NYA SVART

29 Nov

Natten till igår ockuperade ett antal byggnadsarbetare en fastighet i centrala Stockholm. Där har de arbetat i flera månader, uppenbarligen utan att få betalt av beställaren. Utan att kunna betala för sig har fastighetsägaren insisterat på att arbetet ska fortgå. Arbetare och slavar, för många verkar det idag inte vara så noga vilket.

Det är lätt att leva sig in i byggnadsarbetarnas vrede. Om jag skulle tvingas arbeta en enda dag utan betalning skulle jag gå bärsärk. Därför var det egentligen inte så förvånande att höra att byggnadsarbetarna nu är de senaste att hoppa på trenden med husockupationen som motståndsform. De var ju också praktiskt nog utrustade med bra kläder, containrar, svetsar och mycket annat som är bra att ha vid en ockupation.

Det som förvånar mig mer är hur uthålliga och tålmodiga vi människor är. Efter flera månaders väntan på lön måste man ändå betrakta åtgärden som mild. Hela historien, och det faktum att det blir allt vanligare med undanhållna löner i Sverige, påminner mig om hur det var i Ryssland efter Sovjetunionens kollaps. Då fick arbetare gå i många månader utan lön. Ibland fick de betalt i vodka, eller i värsta fall kastruller eller andra varor, som de fick försöka kränga bäst de kunde efter arbetstid till andra medellösa. Just det faktum att folk fortsätter arbeta så länge efter en kollaps tycker jag är hemskt, beundransvärt och sorgligt på en gång.

Att några till slut kliver fram och gör något handgripligt åt sin situation är lika glädjande som orsaken är upprörande. Det är också ett väldigt gott betyg för årets stora trend husockupationsrörelsen. För exemplet har helt klart en makt. Nu har byggnadsarbetarna i sin tur satt ett exempel för kollegor i både den egna och andra branscher. Sno våra pengar och vi snor era hus!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: