SEMESTERTRIVIA

13 Aug

Här har inte varit så uppdaterat ett tag. Jag har fiskat makrill och krabbor med släktingar på västkusten, och kräftor med släktingar på Slätta.

Här är ett recept på kräftkok som används i min släkt:

5 liter vatten per

40 kräftor

2 sockerbitar

1 flaska öl (jag skulle häva i lite mer)

2 1/2 dl salt (jag skulle minska till 1 1/2)

Dillkronor efter behag

Kräftorna får simma sig rena ett tag i badkar och därefter diskho. Sen stjälps de ner i den kokande lagen. Det viktigaste att tänka på här är att det ska koka ordentligt. Kokar det ordentligt dör de direkt. Därför stjälper vi bara i några i taget och låter koket komma igång ordentligt innan nästa gäng åker i. Därmed blir koktiden snarare 20 minuter än de 10 som brukar anges i recepten. Sedan ska kräftor och lag stå utomhus att svalna under natten.

Ett kanske lite okänt tips för alla växtälskare som planerar att besöka Västergötland är Alphems Arboretum utanför Floby. Denna märkliga samling träd från hela världen anlades av den fantastiska lantbrevbäraren Frans Johan Gegerfeldt.

Frans Johan föddes 1865 och växte upp under ytterst fattiga förhållanden. Efter att bara ha gått i skolan 10 dagar togs han ur den av sin far. Han skulle arbeta, inte lära meningslösa saker. Men Frans Johans lust att lära, utvecklas och göra något större av sitt liv kuvades uppenbarligen inte så lätt. På egen hand lärde han sig läsa och skriva svenska, tyska och latin.

Med ansvar för hustru och nio barn, anlade lantbrevbäraren på ledig tid en av Sveriges största trädsamlingar, med runt 220 lövträd och buskar och över 100 barrträd. Fantastiska träd som en grantall, en gulen som skiftar färg mellan gult och grönt under dagens lopp, ett lönsirapsträd som växt upp under ena halvan av familjens enda filt, ett barrträd vars rötter fåtts att bilda nya trädtoppar (något som är svårt på gränsen till omöjligt att åstadkomma med barrträd) och många andra kan beskådas här. All sin kunskap om det botaniska inhämtade Frans Johan på egen hand genom läsning av frökataloger och egna experiment. Här och där i trädgården har han anlagt sovgropar att vila i, och forslat dit stenar som kan fungera som sittmöbler.

Innan han flyttade till Floby hade Frans Johan försökt anlägga sitt livsverk på en annan mindre ort i närheten, men avundsjuka människor gick och pissade på trädplantorna så att de inte skulle ta sig. Han ansågs av många som en galning och fantast. Själv visste han dock att sitt värde. När han fick en medalj för sitt livsverk år 1948 ska han ha sagt: ”den medaljen har jag förtjänat.” Idag är anläggningen något av ett kulturellt nav i Flobytrakten, där föreningar har möten och dop- och bröllopsfester hålls.

Ett roligt kuriosafakta om Alphem är att detta söta lilla egenbyggda hem faktiskt är verklighetens förebild till dvärgarnas hus i Snövit och dom sju dvärgarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: